Jadłospis
Zasady żywienia w Przedszkolu
| PONIEDZIAŁEK 29.05.2023r. | WTOREK 30.05.2023r. | ŚRODA 31.05.2023r. | CZWARTEK 01.06.2023r. | PIĄTEK 02.06.2023r. |
| Płatki ryżowe na mleku (200ml) Kanapka z masłem (45g) Kiełbasa żywiecka (20g) Ogórek kiszony(20g) Herbata z róży(200ml) | Kawa zbożowa (200ml) Kanapeczki mieszane z masłem(45g) Dżem (20g) Herbata z miętą(200ml)
| Makaron na mleku (200ml) Kanapka z masłem(45g) Szynka drobiowa (30g) Rzodkiewka (20g) Sałata(5g) Herbata(200ml)
| Musli na mleku(200ml) Kanapeczki z masłem(45g) Ser żółty(30g) Ogórek zielony(20g) Herbata z cytryną i miodem (200ml) | Kakao(200ml) Bułeczka z masłem(45g) Szynka babuni (30g) Pomidor(20g) Roszponka(20g) Herbata z imbirem(200ml) |
ALERGENY | 1,2,9,10, | 1,2,3,9,17 | 1,2,3,4,9 | 1,2,3,9,17 | 1,2,9 |
II ŚNIADANIE | Truskawki | Melon | Banan | Kaki | Sok jabłkowy |
OBIAD | Zupa Kapuśniak (250ml) Gulasz wieprzowy (110g) Kasza gryczana(100g) Pomidorki z cebulką (110g) Kompot porzeczkowy (150ml)
| Zupa Koperkowa (250ml) Kurczak po chińsku (110g) Ryż (150g) Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem(100g) Kompot rabarbarowy (150ml) | Zupa Pomidorowa z ryżem (250ml) Paluszki rybne (110g) Ziemniaki z koperkiem (150g) Mini marchewka (60g) Kompot wiśniowy (150ml)
| Zupa Zacierkowa (250ml) Pierogi z mięsem (110g) Surówka z młodej kapusty z koperkiem (100g) Kompot śliwkowy (150ml) | Zupa Kalafiorowa (250ml) Naleśniki z serem(100g) Mus truskawkowy (30g) Marchewka w słupki(60g) Kompot owocowy (150ml)
|
ALERGENY | 1,2,5,6,7 | 1,2,4,7,9 | 1,2,7, | 1,2,7 | 1,2,6,7,11 |
PODWIECZOREK | Paluch maślany (60g) Bawarka (70g)
| Mus owocowy (100g) Chrupek kukurydziany (60g) Herbata(200ml)
| Jogurt naturalny z bakaliami(60g) Herbata owocowa (200ml) | Koktajl bananowy na mleku owsianym (200ml)
| Chałka z masłem(85g) Bawarka (200ml) |
| 1,2,3, | 1,2,
| 1,2, | 1,2,12, | 1,2,17 |
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
A L E R G E N Y
Nr. | Grupa alergenów | Występowanie |
1 | MLEKO | Masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa |
2 | GLUTEN | Pieczywo mieszane, owsianka, müsli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały |
3 | CYTRUSY | Kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze |
4 | WIEPRZOWINA | Mięso wieprzowe |
5 | DRÓB | Mięso drobiowe |
6 | JAJA | Kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety, panierki |
7 | SELER | Zupy, surówki z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw |
8 | GORCZYCA | Mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty |
9 | SEZAM | Mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, pasta sezamowa, mąka, sól sezamowa |
10 | SOJA / ziarno sojowe / | Wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego |
11 | RYBY | Kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, wędzone, kawior, ikra, pasta z makreli żelatyna |
12 | ORZECHY | Słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masło arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku orzechowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy |
13 | DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l | Owoce suszone, müsli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego |
14 | SKORUPIAKI | Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek |
15 | ŁUBINY | Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach |
16 | MIĘCZAKI | Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza |
17 | MIÓD | Miód naturalny i sztuczny |