Jadłospis
Zasady żywienia w Przedszkolu
| PONIEDZIAŁEK 06.02.2023r. | WTOREK 07.02.2023r. | ŚRODA 08.02.2023r. | CZWARTEK 09.02.2023r. | PIĄTEK 10.02.2023r. |
| Kaszka kukurydziana na mleku (200ml) Kanapka z masłem (45g) Szynka hetmańska (20g) Pomidor(20g) Herbata z róży(200ml) | Kawa zbożowa (200ml) Kanapeczki mieszane z masłem(45g) Pasta jajeczna (60g) Szczypiorek Kiełki rzodkiewki (5g) Herbata z miodem(200ml)
| Płatki ryżowe na mleku (200ml) Kanapka z masłem(45g) Kiełbasa krakowska (30g) Ogórek zielony(20g) Herbata(200ml)
| Musli na mleku(200ml) Kanapeczki z masłem(45g) Pasta z tuńczyka(30g) Papryka(20g) Herbata z cytryną i miodem (200ml) | Kakao(200ml) Bułeczka z masłem(45g) Kabanosiki(30g) Rzodkiew biała(20g) Roszponka(5g) Herbata z imbirem(200ml) |
ALERGENY |
|
|
|
|
|
II ŚNIADANIE | Sok jabkowy | Mandarynka | Gruszka | Winogrono | Jabłko |
OBIAD | Zupa Kapuśniak (250ml) Spagetti bolonese (110g) Sałąta z sosem jogurtowym (100g) Kompot porzeczkowy (150ml)
| Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) Kotlecik z indyka (110g) Ziemniaki (110g) Ogórek kiszony(100g) Kompot rabarbarowy (150ml) | Zupa Grochowa (250ml) Makaron z zielonym pesto (110g) Marchewka w słupki (100g) Kompot wiśniowy (150ml)
| Zupa Żurek z jajkiem (250ml) Gołąbki(110g) Ziemniaki (150g) Fasolka szparagowa 100g) Kompot śliwkowy (150ml) | Zupa Rosół z manną (250ml) Paluszki rybne(110g) Surówka z kapusty kiszonej(100g) Ziemniaki z koperkiem(150g) Kompot truskawkowy (150ml)
|
ALERGENY |
|
|
|
|
|
PODWIECZOREK | Biszkopty (30g) Suszone owoce(30g) Herbata z pomarańczą (70g)
| Kisiel owocowy (100g) Herbatniki ( 45g)
| Grzanki z zapiekanym serem i ziołami(45g) Herbata z cytryną 200ml) | Batonik owocowy (100g) Chrupek kukurydziany (60g)
| Ciasto marchewkowe (100g) Herbata z miodem (200ml) |
ALERGENY |
|
|
|
|
|
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
A L E R G E N Y
Nr. | Grupa alergenów | Występowanie |
1 | MLEKO | Masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa |
2 | GLUTEN | Pieczywo mieszane, owsianka, müsli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały |
3 | CYTRUSY | Kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze |
4 | WIEPRZOWINA | Mięso wieprzowe |
5 | DRÓB | Mięso drobiowe |
6 | JAJA | Kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety, panierki |
7 | SELER | Zupy, surówki z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw |
8 | GORCZYCA | Mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty |
9 | SEZAM | Mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, pasta sezamowa, mąka, sól sezamowa |
10 | SOJA / ziarno sojowe / | Wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego |
11 | RYBY | Kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, wędzone, kawior, ikra, pasta z makreli żelatyna |
12 | ORZECHY | Słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masło arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku orzechowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy |
13 | DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l | Owoce suszone, müsli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego |
14 | SKORUPIAKI | Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek |
15 | ŁUBINY | Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach |
16 | MIĘCZAKI | Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza |
17 | MIÓD | Miód naturalny i sztuczny |