Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Zasady żywienia w Przedszkolu

Otwórz

 

 

 PONIEDZIAŁEK

18.09.2023r.

      WTOREK

19.09.2023r.

        ŚRODA

20.09.2023r.

  CZWARTEK

   21.09.2023r.

    PIĄTEK

22.09.2023r.

 


ŚNIADANIE

Kakao

(200ml)

Kanapka z masłem (45g)

Polędwica sopocka

(20g)

Ogórek zielony(20g)

Herbata z miodem(200ml)

Płatki jaglane na mleku

(200ml)

Kanapeczki mieszane z masłem(45g)

Pasta z czerwonej fasoli(60g)

Kiełki rzodkiewki

(5g)

Herbata z miętą(200ml)

Płatki kukurydziane na mleku

(200ml)

Kanapka z masłem(45g)

Kiełbasa żywiecka

(30g)

Pomidorki koktajlowe

(20g)

Roszponka(5g)

Herbata(200ml)

 

Kawa zbożowa (200ml)

Kanapeczki z masłem(45g)

Pasta z tuńczyka(30g)

Kiełki słonecznika

(5g)

Herbata z melisą

(200ml)

Musli na mleku

(200ml)

Bułeczka z masłem(45g)

Ser żółty(30g)

Sałata lodowa

(5g)

Papryka(20g)

Herbata z miodem(200ml)

ALERGENY

1,2,9,10,

1,2,3,9,17

1,2,3,4,9

1,2,3,9,17

1,2,9

II ŚNIADANIE

Gruszka

 Śliwka

Winogrono

Jabłko

Arbuz

 

OBIAD

Zupa krem z cukini

(250ml)

Kaszotto z mięsem i warzywami

(110g)

Kompot truskawkowy

(150ml)

Zupa Kalafiorowa z jogurtem

(250ml)

Makaron z zielonym pesto

(110g)

Mix sałat z sosem winegret

Kompot wiśniowy

(150ml)

Zupa Minestrone

(250ml)

Ryż z białym serem i musem jabłkowym

(110g)

Kompot agrestowy

(150ml)

 

Zupa Kapuśniak

(250ml)

Kotlet drobiowy z serem i kukurydzą

(110g)

Ziemniaki

(150g)

Warzywa na parze(80g)

Kompot śliwka

(150ml)

Zupa Zacierkowa

(250ml)

Paluszki rybne

(85g)

Szpinak baby z

sezamem i

żurawiną

(100g)

Ziemniaki(150g)

Kompot

rabarbarowy

(150ml)

 

ALERGENY

1,2,5,6,7

1,2,4,7,9

1,2,7,9

1,2,6,7

1,2,6,7,11

 

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z suszonymi owocami(45g)

Wafel ryżowy

(30g)

 

 

 

 

 

 

Chałka z miodem(45g)

Herbata ziołowa

(200ml)

Drożdżówka (60g)

Lemoniada z cytryną

(200ml)

Biszkopty

(45g)

Shake owocowy na mleku owsianym

(150ml)

 

Serek waniliowy

 z malinami

(85g)

Wafel

kukurydziany

(45g)

 

 

ALERGENY

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

A L E R G E N Y

Nr.

Grupa alergenów

                    Występowanie

1

MLEKO

Masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa

2

GLUTEN

Pieczywo mieszane, owsianka, müsli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały

3

CYTRUSY

Kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze

4

WIEPRZOWINA

Mięso wieprzowe

5

DRÓB

Mięso drobiowe

6

JAJA

Kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety, panierki

7

SELER

Zupy, surówki z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw

8

GORCZYCA

Mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty

9

SEZAM

Mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, pasta sezamowa, mąka, sól sezamowa

10

SOJA / ziarno sojowe /

Wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego

11

RYBY

Kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, wędzone, kawior, ikra, pasta z makreli

żelatyna

12

ORZECHY

Słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masło arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku orzechowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy

13

DWUTLENEK

SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l

Owoce suszone, müsli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego

14

SKORUPIAKI

Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek

15

ŁUBINY

Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach

16

MIĘCZAKI

Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza

17

MIÓD

Miód naturalny i sztuczny



Opłaty i zwolnienie z opłat za żywienie

ZARZĄDZENIE NR 1302/2017_ze zmianami_otwórz